Logo szkoły

Zespół Szkół przy Klinicznym Szpitalu Wojewódzkim
Nr 2 im. Św. Jadwigi Królowej w Rzeszowie

Podczas spotkania, które odbyło się 19 kwietnia 2021 r. uczniowie z Łańcuta dyskutowali nt szkodliwości picia alkoholu, jego niszczycielskiego  wpływu na organizm ludzki, nieodwracalnych zmian i uszkodzeń mózgu i organów wewnętrznych, jakie niesie. Podsumowaniem zajęć były działania plastyczne, na których zaprojektowano etykiety informujące o niebezpieczeństwie związanym z nadużywaniem alkoholu. Te trudne tematy poruszano w nawiązaniu do Światowego Dnia Trzeźwości.

pod takim hasłem 16 kwietnia 2021 r. w Łańcucie odbyły się zajęcia promujące wartości odżywcze soków i warzyw. Uczniowie poznali jak ważny wpływ na rozwój młodego organizmu mają witaminy i minerały oraz dlaczego warto sięgać w ciągu dnia po zdrowe przekąski. Poznali  wartość energetyczną owoców i warzyw, a następnie stworzyli przepisy na pożywne i pełne witamin napoje. Zwieńczeniem zajęć było wspólne wykonanie plakatu, na którym uczniowie zamieścili swoje przepisy.

W obchody Tygodnia Promocji Zdrowia aktywnie włączyły się również  przedszkolaki z Dziennego Oddziału Neurorehabilitacji. Atrakcji nie brakowało. Warto wymienić spotkanie z Panią Natalią, fizjoterapeutką, oraz z Panią Beatą, pielęgniarką, a także zajęcia kulinarne, podczas których dzieci wykonywały owocowe zwierzaki i zdrowe kanapeczki.  Zajęcia miały na celu zachęcenie najmłodszych do aktywnego trybu życia, dbania o higienę i właściwego odżywiania, a także uświadomienie im, że od tego zależy zdrowie i dobre samopoczucie.

Jakie witaminy, w jakich owocach znajdziemy i jaki wpływ będą one miały na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu? Z pewnością już to wiedzą uczniowie klasy IV Karol i Ksawery. Przygotowanie owocowego smoothie, było dla chłopców ciekawym i smacznym zadaniem praktycznym.

O tym, że błonnik pokarmowy to znany lecz niedoceniany składnik zdrowej diety opowiadała naszym podopiecznym dietetyk szpitalny p. Danusia N. Podczas spotkania uczniowie dowiedzieli się, że najlepszym jego źródłem są składniki pochodzenia roślinnego czyli produkty zbożowe, orzechy i nasiona, suszone owoce oraz świeże owoce i warzywa. Błonnik, usuwa toksyny z organizmu, daje uczucie sytości po posiłku oraz poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Na zakończenie spotkania uczniowie przygotowali gazetkę zachęcającą do spożywania produktów bogatych  w błonnik pokarmowy.

Strona 13 z 36

Telefon Zaufania Rzecznika Praw Dziecka

  800 12 12 12

(wsparcie dostępne również w języku ukraińskim / rosyjskim)